Ons outcross project


Besluiten om outcross te doen en dan....

Als we besluiten een outcross te doen, dan moeten we een ras kiezen dat niet te dicht bij de beardie ligt. Ook zoeken we een ras/kruising die niet dezelfde gezondheidsproblemen kent als de beardie. Het liefst gebruiken we natuurlijk ook een hond van een ras/kruising waarvan de ouderdieren en hun ouders verschillende gezondheidstesten hebben ondergaan en waarvan de fokker alle resultaten heeft bijgehouden. We hebben dit in nauw overleg gedaan met deskundigen op dit gebied, collegae-fokkers en liefhebbers en hebben besloten voor ons eerste outcross nestje een Golden Retriever met stamboom te gebruiken. De Golden Retriever die we hebben uitgekozen heeft een evenwichtig en vriendelijk karakter en houdt ervan om samen met zijn baasje van alles te ondernemen. Hij is baasgericht, sociaal met mensen en dieren en kent geen enkele agressie of nerveus gedrag. Bovenstaande eigenschappen zien we ook graag bij de beardie. We denken bovendien dat het feit dat hij geen last heeft van geluidgevoeligheid zoals we dat bij de beardie helaas wel vaak zien, een mooie bijdrage levert. Dat de Golden een retriever is en geen herdershond, vinden wij in deze outcross geen probleem. We selecteren nu namelijk nog niet speciaal op werkeigenschappen, dat kan later, wanneer we de nakomelingen van deze outcross weer op de beardie gaan terugkruisen. De Golden is ook geen type jachthond die te pas en te onpas achter allerlei wild aanjaagt. Hij is gefokt om op commando het geschoten wild voor de jager op te halen en onbeschadigd af te geven. Bovendien zijn eventuele typische retriever eigenschappen in een paar generaties terugkruisen zodanig verdund, dat je hier weinig meer van terug ziet. Qua uiterlijk zijn er natuurlijk enkele verschillen, maar niet in het extreme. De Golden Retriever heeft net als de beardie een mooie lichaamsbouw zonder overdrijvingen, zijn hoofd heeft dezelfde verhoudingen als de beardie, hangende oren en diepzwart pigment met donkerbruine ogen. Daarnaast is de Golden Retriever een langharige hond en dominant zwart en is het baard-gen en de zwarte kleur van de beardie dominant, zodat alle pups een langharige, zwarte vacht zullen hebben, met de voor de beardie zo kenmerkende snor en baard. En, heel belangrijk, onze uitverkoren reu heeft alle voor het ras relevante gezondheidstesten (HD, ED, ECVO) en DNA testen gehad met goede resultaten (op verzoek ter inzage bij ons). We hebben natuurlijk van tevoren ook bij Embark zijn DNA laten testen en met het DNA van onze uitverkoren beardiedame laten vergelijken. Het berekende inteelt bij de nakomelingen is dan ook 1% of lager!

Maar dan zien de pups er toch niet uit als een beardie?

Dat klopt, ze zien er niet precies zo uit als een beardie. Maar we gaan, mede met behulp van DNA testen (alle pups worden getest bij Embark in Amerika), de meest geschikte nakomelingen selecteren om mee verder te gaan. Er zijn verschillende fok strategieën om weer terug te kruisen op de Bearded Collie.
Als we voor de pups uit de eerste kruising (dat heet een F1; eerste generatie outcross) weer een Bearded Collie gebruiken en de pups daarvan (F2) ook weer met een Bearded Collie paren, dan zijn we waarschijnlijk met de F3 alweer terug bij hoe een beardie eruit zou moeten zien en mogelijk zullen er in de F2 zelfs al enkele pups bij zitten die uiterlijk al bijna niet meer van een raszuivere beardie te onderscheiden zijn. Ook is het mogelijk om met een F1 kruising eerst nog weer een nieuwe outcross te doen met een ander ras of Bearded Collie kruising en de F2 daarna weer terug te kruisen op een raszuivere beardie. Op de website van dogsconnected  staat een goede uitleg hierover. Natuurlijk moeten we bij het terug kruisen, wel genetisch de juiste raszuivere beardies selecteren met zo min mogelijk verwantschap tot de bij de outcross gebruikte beardies, zodat we de diversiteit behouden. Dit beoordelen we mede door gebruik te maken van DNA testen.
Als het straks mogelijk wordt om de "look-a-likes" aan te keuren (die plannen zijn er bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, de vereniging die de stambomen uitgeeft), kunnen deze in het bijlage stamboek worden bijgeschreven.

Op 28 mei 2021 zijn de eerste Golden Retriever x  Bearded Collie outcross pups geboren; 9 prachtige, gezonde, zwarte pups met minimale witte aftekening, 5 teefjes en 4 reutjes! 

Onze outcross pups hebben een afstammingsbewijs van de Stichting Dogsconnected gekregen en elke pup is bij Embark DNA getest. De ontwikkeling van de pups wordt gevolgd en bijgehouden in een database en de nakomelingen die geselecteerd worden om mee verder te fokken, zullen alle relevante gezondheidsonderzoeken krijgen en hier goed op moeten scoren, voordat zij ingezet kunnen worden in het fokprogramma.
Op deze website zullen we de ontwikkelingen en foto's/filmpjes tzt delen.
 
Voor alle duidelijkheid willen we nog benadrukken dat we geen nieuw “designer-breed” creëren, zoals die tegenwoordig te pas en te onpas op allerlei verkoopsites tegen woekerprijzen aangeboden worden en we geven de outcross pups geen speciale naam als bijvoorbeeld "Golden Beardie" (al maken we hier onderling wel grapjes over natuurlijk). :-) 
We maken ons ras niet kapot met onze outcross beardies, integendeel. Ons doel is puur om ons geliefde Bearded Collie ras voor de toekomst te behouden en we hopen hier met ons outcross project en met de lessen die we daaruit leren, een kleine bijdrage aan te leveren!